Какво ще донесе новият наследник на Samsung

Д-р Си Джин Чен NUS Business School

27.08.2014 | 10:47
Какво ще донесе новият наследник на Samsung

Коментар на д-р Си Джин Чен NUS Business School от Сингапур за Енджи Лау в студиото на Bloomberg в Хонконг.


Кажете ни какво сте чували в проучванията си и разговорите си с индустрията за този нов наследник на Samsung?

Ли Джей Йон вече се готви да наследи председателя на компанията. Той се учи от години за поста на главен изпълнителен директор.

Той получава информация от много високо ниво, поддържа контакт с много важни хора в страната и сектора и следи най-различни индустрии. Много добре е подготвен.

Предизвикателството пред него е да изведе Samsung на следващо ниво на развитие.

Особено в конкуренцията на евтините производители от Китай като Xiaomi и Huawai.

Задачата му е да изведе компанията до следващото ниво.

Ако баща му, Ли Кун Хи, изведе Samsung от нискокачествените процесори към върха, като го направи производител на висококачествен хардуер, неговият наследник ще бъде да засили компанията в софтуера и да я направи глобална.

Така Samsung ще може да излезе извън капана, в който е сега.

Това е съвсем друга компания в сравнение с тази на баща му. Разбира се, тя е по-голяма, но и предизвикателствата са по-големи. И все пак това е компания, в която служителите почти боготворят своя председател.

Мислите ли, че това ще се отрази на перспективите на наследника? На по-младия Ли?

Разбира се, той има много да наваксва. Но Ли Джей Йон има нужда от различен стил на управление. От различна организация.

Ситуацията е друга.

Когато младият Ли наследи баща си на президентския пост през 1987, той започна нова програма на управление през 1993. И Samsung беше производител на нискокачествени продукти.

Сега Samsung е номер едно в хардуера. така че стилът му на управление е друг от този на баща му. Вече няма империалистически тип управление. Той иска да бъде по-отворен.

Иска да привлече чуждестранни служители и да отвори компанията, да я направи глобална.

Така че има много какво да предложи на Samsung Group и на Samsung Electronics.

 

Младият Ли е много добре приет в Силициевата долина. Вече отиде там, говори за промяната в ръководството на компанията, за новото управление.

Да, Ли Джей Йон обаче не е единственият директор. Той ще бъде директор на Samsung Group, но в Samsung Electronics има много способни, професионални мениджъри, които ръководят дейностите.

Ли Джей Йон обаче е превърнал в мантра глобализирането на компанията и вниманието към софтуера. Неговите мениджъри ще бъдат много по-склонни да излизат в чужбина и да водят от там глобални таланти в Samsung Electronics.

 

 


Д-р Си Джин Чен е изпълнителен директор на Центъра за управление, институции и организация /CGIO/ в бизнес училището на Националния университет на Сингапур /NUS Business School/. Преди това е бил гост-лектор на Wharton School в Унивеститета Пенсилвания и е работил в Kunho Asiana Group в Висшето училище по администрация на Корейския университет.

Занимава се с управление на диверсифицирани мултинационални компании, създаване на оперативни синергии между различни дейности, както и ПЧИ, корпоративен ръст чрез джойнт венчъри и придобивания в Япония, Корея