Samsung може да загуби милиарди от данъци

Коментар на Джон Доусън, Bloomberg TV

21.08.2014 | 10:06 Редактор: Велко Каменов
Samsung може да загуби милиарди от данъци

Правителството на Южна Корея планира въвеждането на нов данък, който ще таксува така наречените излишни средства, които компаниите притежават. Данъкът ще е в размер на 10% и основната му цел е да накара компаниите да използват парите, които имат, и така да задвижат икономиката. Няма значение дали средствата се използват за увеличение на заплати, капиталови инвестиции, или за изплащане на дивиденти. Крайната цел е парите, които големите компании държат в наличност и не използват, да бъдат върнати на домакинствата и така да се подпомогне търсенето в икономиката. От данъчното бюро в страната пък заявиха, че не искат никакви приходи от данъка, ако той бъде приет, а целта е просто да се помогне на икономиката.

При условие, че южнокорейският парламент приеме данъка, компании като Samsung ще трябва или да използват парите си, или да понесат големи загуби. По данни на Bloomberg в края на юни компанията е притежавала 60 милиарда долара в кеш или в краткосрочни инвестиции. Изплащането на данък върху тях ще е голям удар за Samsung.

Журналистът от Bloomberg Джон Доусън обръща внимание и на факта, че принуждаването на компаниите в Южна Корея да използват парите си по този начин може да се отрази зле на възможностите им за растеж чрез придобивания на други компании. Той отбелязва, че взимането на заеми за придобивания не е добра стратегия и че ако компаниите не държат налични средства, няма как да се развиват по друг начин освен органично т.е. да развиват собствения си бизнес.

Засега всичко е само предупреждение и законът още не е приет, но опасността за Samsung остава.

Джон Доусън, Bloomberg