Чуждестранните инвеститори следят изборите в Индонезия

Глен Магуайър, ANZ Bank

07.07.2014 | 06:58
Чуждестранните инвеститори следят изборите в Индонезия

Индонезийците гласуват на най-важните за страната избори след падането на диктатора Сухарто. Вотът е разделен между губернатора на Джакарта, Джоко Уидодо - първият сериозен президентски кандидат, без дълбоки корени в ерата Сухарто, смятан за човек, който ще засили демокрацията и Прабоуо Субианто, чиито критици се опасяват, че може да върне страната към авторитарен режим.
От падането на Сухарто през 1998 след 30г. диктатура, Индонезия се превърна в свободна, демократична страна. Корупцията обаче процъфтява и в някои сфери на обществото се зароди носталгия към ерата на по-силно управление, коментира АФП.
"Това ще бъдат избори, които ще реат дали Индонезия ще тръгне напред или ще направи крачка назад", казва Пол Роуланд, независим политически анализатор от Джакарта, цитиран от АФП.
Сондажите показват, че голяма част от избирателите още не са направили избора си.


Коментар на Глен Магуайър, ANZ Bank за Bloomberg TV.

Глен Магуайър, ANZ Bank: "Фокусът на чуждестранните инвеститори тази седмица определено ще падне върху изборите в Индонезия. В момента Джоко Уидодо се приема от повечето хора като евентуална глътка свеж въздух в политическото пространство, той има амбициите да увеличи прозрачността. А инвеститорите засега калкулират в очакванията си вероятната му победа на изборите.

Последните социологически проучвания обаче показват, че другия водещ кандидат - Пробово Субианто, е наваксал доста от изоставането си. Такаче резултатите от вота ще са доста оспорвани. Според мен чуждестранните инвеститори ще разгледат по-внимателно икономическата платформа Субианто, плановете му за реформа в държавните субсидии и инфраструктурна експанзия. Те ще трябва да преценят какъв ще е ефектът от евентуалната му победа на изборите"

Много от експертите се притесняват, какво би се случило при евентуална победа на Субианто. Голяма част от анкетираните се опасяват, че националистическият уклон на неговата партия може би ще отблъсне чуждестранните инвестиции. Какво е вашето мнение?

Глен Магуайър, ANZ Bank: "Ако сравним профила на Джоко Уидодо и Пробово Субианто, можем да опишем Уидодо по-скоро като протекционист, докато Субианто като националист. Разликата обаче не е чак толкова голяма. Важният момент, върху който трябва да се фокусираме, са различните последствия за икономическия растеж.

Джоко Уидодо иска да привлече повече чуждестранни инвестиции в страната, но в същото време да увеличи индонезийския технологичен и капиталов компонент в тях. А това ще е доста трудно, имайки предвид, че това не е сегмент, в който Индонезия има много конкурентни предимства.

Субианто от своя страна се стреми към по-високи темпове на растеж с помощта на мащабни инфраструктурни проекти. Той предвижда по-облекчен режим за инвестициите в страната, но все пак въвеждането на евентуални лимити за чуждестранното капиталово участие си остава поод за притеснение сред инвеститорите.

От четвъртък, когато излизат първите екзит-полове до края на месеца, когато може би ще видим и окончателните резултати, може да се очаква известна несигурност. Поне докато не стане ясно какви ще са условията, при които чуждестранните инвеститори ще могат да притежават собственост в Индонезия. А това вероятно ще научим към края на юли"