В Турция гласуват повторно за кмет на Истанбул

Очаква се избирателната активност да е по-висока от тази на 31 март

23.06.2019 | 10:58 Редактор: Юлия Христова
В Турция гласуват повторно за кмет на Истанбул

Жителите на Истанбул гласуват за кмет. Над 10,5  млн. души ще могат да упражнят правото си на глас в над 31 000 избирателни секции. Гласуването ще приключи в 17:00 ч., обяви Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция.

Вотът ще се състои близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, увеличаващата се безработица и високите цени на храните.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Според няколко социологически анкети Екрем Имамоглу води пред кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм.

Очаква се избирателната активност да бъде по-висока от тази на 31 март. Тогава 84,6% от избирателите дадоха своя глас. Днес се очаква избирателната активност да достигне 90%. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК