Терор в Нова Зеландия: Десетки жертви и ранени след стрелба в две джамии (Обновена)

Нападателят е задържан, извършени са още три ареста

15.03.2019 | 07:05 Редактор: Тодор Петров
Терор в Нова Зеландия: Десетки жертви и ранени след стрелба в две джамии (Обновена)

Терор в Нова Зеландия! Най-малко 49 души загинаха, поне 48 са ранени при стрелба в две джамии в град Крайстчърч по време на свещената за мюсюлманите петъчна молитва. Местните власти определиха атаката като терористичен акт.

Властите обявиха, че по случая има задържан мъж. Стрелецът е 28-годишен австралиец с крайнодесни и антиимигрантски нагласи. Преди стрелбата той е написал и публикувал в социалните мрежи манифест от 87 страници срещу имигрантите и исляма. В него пише, че е започнал да планира атаката още преди две години и твърди, че не е свързан с нито една терористична групировка.

По данни на властите, в няколко автомобила са били открити взривни устройства. Полицията е извършила и още три ареста – на двама мъже и жена, но към момента не е ясно дали имат връзка с нападението. Властите се опасяват, че част от нападателите все още са на свобода. 

Според американски медии стрелбата е била излъчвана на живо в социалните медии. От Facebook заявиха, че кадрите, заедно с профила на задържания, вече са свалени от компанията.

Властите призоваха хората да избягват района около двете джамии, а всички училища във втория по големина град в страната бяха затворени до второ нареждане.

Властите в Австралия заявиха, че ще сътрудничат на Нова Зеландия с разследването на нападението.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК