20 години по-късно: Франция отнесе Хърватия и седна на световния футболен трон!

"Петлите" надиграха с 4:2 "шахматистите" в зрелищен мач в Москва

15.07.2018 | 20:01 Редактор: Тодор Петров
20 години по-късно: Франция отнесе Хърватия и седна на световния футболен трон!

Франция е новият световен шампион по футбол! В истинско зрелище "петлите" надиграха с 4:2 Хърватия на стадион "Лужники" в Москва и 20 години по-късно отново седнаха на футболния трон. През 1998 година Франция стана световен шампион за пръв път, надигравайки Бразилия с 3:0 на финала в Париж.

Хърватите започнаха мача по-активно и имаха преимущество в първите минути, но стигнаха само до няколко разбърквания пред френската врата. Франция обаче първа нанесе своя удар в 18-ата минута. След спорно нарушение срещу Антоан Гризман се стигна до автогол. Героят за Хърватия срещу Англия Марио Манджукич прати с глава топката в собствената си врата.

Отговорът на Хърватия не закъсня и само 10 минути по-късно Иван Перишич направи безпомощен вратаря Юго Лорис със силен удар с левия крак. В 38-ата минута дойде и най-спорната ситуация в мача, при която главният съдия отсъди дузпа за Франция след намесата на видео асистент рефера.

Иван Перишич игра с ръка в наказателното поле на Хърватия, а Гризман не остави шансове на вратаря Субашич с елегантно изпълнение от бялата точка и отново изведе Франция напред - 2:1.

Хърватия можеше да изравни само две минути след началото на втората част, но Лорис изби с върха на пръстите си силен удар на Анте Ребич. Почти веднага след това Субашич отрази с крак шут на младата звезда на Франция Килиан Мбапе.

Последва нахлуване на фенове на терена, което спря срещата за 2-3 минути, но стюардите реагираха бързо и изведоха провинилите се привърженици от терена. Франция нанесе много тежък удар по хърватските амбиции с гол на Пол Погба в 59-ата минута. Мбапе изпрати хърватите в нокаут 6 минути по-късно със страхотен изстрел извън наказателното поле.

Френският вратар обаче върна интригата в мача с изключително груба грешка, която позволи на Манджукич да намали на 4:2. Това се оказа и последният по-интересен момент във финала, тъй като до края на мача хърватите не успяха да застрашат по-сериозно френската врата.

По този начин Франция заслужено спечели втора световна титла в своята история, а приказката за Хърватия приключи със сребърните медали, които са и най-големият успех във футболната история на страната. А в Париж еуфория и много настроение след победата. Стотици хиляди фенове на френския национален отбор се събраха в центъра на града.