Според статистика: Западна Германия е по-бедна от Източна

Благосъстоянието на страната се концентрира все повече в южните и централни части

22.10.2017 | 11:24 Редактор: Жанета Нейкова
Според статистика: Западна Германия е по-бедна от Източна

Според един цитат на "Анна Каренина“ на Лев Толстой всяко нещастно семейство е нещастно по свой собствен начин. Така и за икономическия спад има различни обяснения. Така можем да установим, че ниските приходи се превръщат в проблем и за онези германски общини и градове, за които дори не се подозира, че това може да се случи.

Сега публикувани от статистическите служби данни дават ясно да се разбере едно - германското благосъстояние се концентрира все повече в южната и средната части на страната – около атрактивни градове и успешни в международен аспект компании. Не толкова ясно обаче могат да се локализират гнездата на бедността във федералната република, пише Die Welt.

Според анализите вече не може да се прави простото и лесно разделение на Запада и Изтока, що се отнася до богатството на хората. Сред общините с най-лоши възможности за доходи са и такива, които са в "старите провинции“.

Градът с най-нисък разполагаем доход в цяла Германия се намира в Северен Рейн-Вестфалия и се нарича... Гелзенкирхен. След приспадане на данъци и такси всеки средностатистически жител в индустриалния град разполага със 16 274 евро годишно. Това са само три четвърти от средната стойност за Германия от около 21 600 евро.

От разполагаемия доход се поемат редица частни разходи, като такива за наем, отопление, храна, автомобилен или обществен транспорт, както и за почивка и за грижа за децата. Частното пенсионно осигуряване също се покрива от разполагаемия доход. В случая на "града на 1000-те пожара", както някога бе наричан Гелзенкирхен, сумата съответства на 1356 евро на месец.

Снимка: Pixabay

Целия анализ прочетете в Investor.bg