Митов: ЕС среща материални затруднения при управлението на бежанската криза

Въпреки това бежанците имат право на защита, добави той

26.01.2016 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
Митов: ЕС среща материални затруднения при управлението на бежанската криза

Най-добрият антидот срещу екстремизма и ксенофобията са демократичните практики, образованието и активната позиция на младите, заяви в качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, министър Даниел Митов, който представи пред ПАСЕ отчет за дейността на Комитета за последните три месеца. По време на общия дебат той засегна актуални теми от дневния ред на Комитета на министрите и приоритетите на българското председателство, както и въпроси свързани с мигрантската и бежанска криза в Европа, правата на децата и жените, прилагането на Европейската конвенция по правата на човека, така и и положението в Украйна и Беларус.

"Нашите държави членки, включително и България, се сблъскват със сериозни материални трудности при управлението на бежанската криза. Въпреки това бежанците имат право на защита, предоставена от Европейската конвенция за правата на човека, когато пристигнат в Европа. Трябва да бъдем наясно, че начинът, по който се отнасяме към бежанците, не засяга само тях, а и нас и нашето собствено бъдеще." - обясни Митов.

Защитата на младите и уязвими социални групи ще бъде сред приоритетите на българското председателство, съобщи външният министър. По думите му намеренията на България са да се фокусира върху инициативите за предотвратяване на социалното изключване и маргинализацията. Той добави, че страната ни ще работи по темата за  защита на медиите от външно влияние.

"В момент, в който младите хора са тежко засегнати от безработица и бедност, демократичните практики, образованието и упълномощаването на младежите да защитават държавите от вътрешни конфликти са най-добрият, ако не единственият антидот срещу екстремизма и движенията, които проповядват расизъм и ксенофобия." - добави още министър Митов.

Външният министър призова да бъде гарантиран свободен достъп до конфликтните райони в Грузия и заяви намеренията на Съвета на Европа да подобри гаранциите за защитата на човешките права в региона. Митов изрази още притесненията на Комитета на министрите заради влошаващата се правна и административна рамка за гражданското общество и независимите медии в Азербайджан.

Сред засегнатите теми бяха още миграцията, доброто сътрудничество между България и Турция, подписването на конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието спрямо жени и домашното насилие.

През втория ден от посещението си в Страсбург министър Митов ще се присъедини към официалната делегация на президента на България Росен Плевнелиев.