Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Как Европа ще контролира харченето на парите за бежанците и справедлива ли е такса смет

Брюксел 1от 23 януари

23.01.2016 | 19:02 Редактор: Виргиния Стаматова
Как Европа ще контролира харченето на парите за бежанците и справедлива ли е такса смет

Бившия екоминистър Нона Караджова, коментира актуалните въпроси около сметосъбирането, а евродепутата Андрей Новаков гостува по теми, свързани с отпусканите от ЕС средства за бежанците.  

Може ли такса смет да се промени така, че да съответства на изхвърления боклук, т. е. на принципа замърсителят плаща, който, твърди се, е европейска политика - този въпрос стои от доста време, а напоследък излезе наяве след като министерството на околната среда предложи високи глоби за клошарите, които ровят в кофите за боклук. Как се определя таксата в останалите европейски страни, има ли обща европейска практика по въпроса и какво може да се направи в нашата страна така че да плащаме толкова, колкото боклук изхвърляме. 

И още - ще има ли повече прозрачност при харчене на парите, които ЕС отпуска на Сирия и Северна Африка. Какви стъпки може да предприеме Брюксел за по-голям контрол? И как Турция ще похарчи 3-те милиарда евро, които ЕС й отпусна за бежанците. И още – какви са възможностите по плана „Юнкер“, чиято идея е да генерира 315 млрд. евро за европейската икономика, и мястото на България в плана.

Вижте повече във видеото.