Австрия прие нов закон за имигрантите

Виена забавя събирането на семейства

26.01.2016 | 15:28
Австрия прие нов закон за имигрантите

Австрия ограничи срока на пребиваване на бежанци в страната на три години, съобщи The Local.

Мярката предвижда имигрантите да получават карти за самоличност само за този срок.

След това молбата за убежище ще се разглежда отново. Ако се окаже, че връщането в родината повече не застрашава живота на бежанеца, той може да бъде депортиран.

Срокът на пребиваване в Австрия може да се удължи, ако бъде добре интегриран в австрийското общество или по хуманитарни причини.

Според източници на The Local в Министерството на вътрешните работи на Австрия, дори и всеки случай да се решава по отделно, за бежанците, които научат немски език и приемат австрийските ценности, депортацията ще бъде по-малко вероятна.

Новият закон увеличава периода, след който бежанците могат да искат убежище за семейството си от една на три години.

Новите правила ще се прилагат за всички бежанци, влезли в Австрия след 15 ноември 2015, включително и тези, които още чакат бежански статут.

Хуманитарната организация Каритас/Caritas критикува новия закон, който според нея ще увеличи страданията на бежанците и ще направи интеграцията им още по-трудна.

Дания се очаква във вторник да приеме закон с подобни реформи, целящ ограничаване на бежанците, които пристигат на нейна територия.

В текста е включено предложение за конфискация на пари в брой и ценности от имигрантите, с цел заплащане на престоя им в бежанските центрове.