Какво представлява вирусът Зика?

Бразилия обявиха плановете си как ще предотвратят разпространението на вируса Зика по време на Олимпийските игри

24.01.2016 | 14:49 Редактор: Ирина Георгиева
Какво представлява вирусът Зика?

Властите в Рио де Жанейро обявиха плановете си как ще предотвратят разпространението на вируса Зика по време на Олимпийските игри, които ще се проведат през по-късно тази година, пише BBC.

Разпространението на болестта, пренасяна от комари - свързана с тежки вродени малформации - е причина за безпокойство не само в Бразилия, но и в чужбина.

Властите в страната ще започнат инспекции на олимпийските съоръжения четири месеца преди игрите, за да се отърват от комарите и техните яйца. По време на игрите ще има ежедневни прочиствания и проверки. Опушването и дезинфекцията ще са опция само в конкретни случаи, поради опасения за здравето на спортистите и посетителите.

Бразилското здравното министерство заяви, че също така разчита и на факта, че Олимпиадата се провежда в по-хладния и сух месец август, когато комарите са далеч по-малко и има значително по-малко случаи на заразяване с вируса.


Какво представлява вирусът Зика?

  • Вирусът се разпространява от комари предимно от род Aedes, които пренасят тропическа и жълта треска;
  • Първият случай на вируса е регистриран през 1940г. в Африка, но се разпространява и в Латинска Америка;
  • Учените казват, че има все повече доказателства за връзка с микроцефалия, която води до това бебета да се раждат с малки глави;
  • Вирусът може да доведе до повишена температура и обрив, повечето хора не показват никакви симптоми. Няма известно лечение;
  • Единственият начин да се борим с вируса е като се изхвърля застоялата вода, където комарите се размножават и да се защитим срещу ухапване от комар.;

 


Изявлението на властите в Рио идва на фона на растящото неспокойство и страх по целия свят, породени от увеличаващия се брой случаи на заразени със Зика в Южна Америка.

Бразилия е най-голямото известно огнище на вируса, свързан с увеличение на вродените дефекти при новородени, чиито майки са били ухапани от комар по време на бременността.

Здравните агенции на САЩ, Канада и ЕС издадоха предупреждения към бременните жени да избягват пътуване до Бразилия и други страни в Южна Америка и Карибския басейн, където са били регистрирани случаи на Зика.