Салвадор отлага бременности до 2018 заради зика

Вирусът се разпространява от комари

23.01.2016 | 06:38
Салвадор отлага бременности до 2018 заради зика

Властите в Ел Салвадор предупредиха семействата да не планират бременност до 2018 заради вируса зика, съобщи Ройтерс.

Зам.-министърът на здравеопазването Едуардо Еспиноза каза, че "двойките са предупредени да пазят бременните и да планират добре, за да не бъдат изложени на вируса“.

 

Още по темата

Зика

Вирусът зика, открит в Африка преди 60г. се разпространява от тигров комар /aedes, който носи треската денга и чикунгуня/. Има съобщения и за пренос на вируса по сексуален път.

Вирусът предизвиква треска и не е смъртоносен, но може да предизвика малформация и микроцефалия при новородени в случай на заразяване на бременни жени.

18 страни в Латинска Америка и Карибите потвърдиха огнища на заразата. Най-силно засегната е Бразилия, която не съобщава броя на случаите.

„Връзката между зика и микроцефалията все още се проучва“, каза говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линдмайер, цитиран от АФП, уточнявайки, че малформацията може да се дължи на много фактори, но че вирусът е основният.

На 22 януари СЗО посочи 3893 случая в Бразилия, от които 49 смъртни. През ноември случаите са били 1248 за цялата 2015 и само 147 през 2014.

Ваксина няма.

 

Каталуния

Агенцията за обществено здраве в Каталуния /Aspcat/ потвърди в петък /22 януари 2016/ два случая на зараза със зика, съобщи АФП, цитирайки Ел Паис.

Заразени са две жени, живеещи Каталуния, родени в Южна Америка, където върлува епидемията. Те се върнали от пътуване в регион, силно засегнат от вируса.

Не се посочва в коя страна са пътували жените.

Според испанските здравни власти в момента двете са здрави и „няма риск за общественото здраве“.