Германия застава до Турция: Щайнмайер

Изявление на външния министър Щайнмайер

12.01.2016 | 18:18
Германия застава до Турция: Щайнмайер

Германия осъди терористичния акт в Истанбул. Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер каза, че Германия "застава до Турция" след атентата.

Още по темата

"Осъждаме терористични акт с най-силни думи. Той бе насочен към сърцето на турския метрополис Истанбул, който всички ние ценим като космополитен град, гледащ в бъдещето. В този труден момент, ние заставаме до Турция.

Скърбим за жертвите на това смъртоносно нападение. Нашите мисли са с техните семейства и всички тези, които изгубиха любимите си хора.

За съжаление, трябва да признаем, че сред ранените в терористичната атака има и германски граждани. Нито можем да изключим възможността да има германци и сред убитите.

Кризисното звено на германското правителство в МВнР незабавно се събра. Работим с генералното консулство на Германия в Истанбул и посолството в Анкара, за да получим достоверна информация за нападението и установяване на съдбата на засегнатите. Поддържаме тесни връзки с турските власти по въпроса.

Призовавам германците в Турция, и особено в Истанбул внимателно да следят съветите за пътуване на Федералния офис. Те може да бъдат открити на сайта на МВнР и постоянно се осъвременява според ситуацията", казва Щайнмайер в изявление, публикувано на сайта на МВнР на Германия.

Според агенция Доган ранени са 12 германци, един турчин, един паруанец и един норвежец.

На 12 януари преди обед терорист-камикадзе се взриви на плодащ Султанахмет в центъра на Истанбул, пред Света София и Синята джамия. Загинаха 10 души. Според турските власти отговорността за атентата е поела Ислямска държава, а терористът е саудитски гражданин, влязъл в Турция от Сирия.