ИДИЛ пое отговорността за атентата в Истанбул

Меркел: трябва повече решителност срещу тероризма

12.01.2016 | 18:05
ИДИЛ пое отговорността за атентата в Истанбул

Турският премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че терористът-камикадзе, извършил атентата в Истанбул на 12 януари е бил член на Ислямска държава, съобщи Ройтерс.

Премиерът на Турция уточни, че и десетте жертви на площад Султанахмет са чужденци, сред които и граждани на Германия.

Сред петнайсетте ранени има също много германци.

Давутоглу каза, че вече е изразил съболезнования на канцлера Меркел по телефона.

По-рано вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш каза, че девет от десетте загинали са гермзанци.

След заседанието на кабинета Куртулмуш каза, че терористът наскоро пристигнал в Турция от Сирия. Не е бил в списъка на предполагаемите терористи, следени от турските служби.

Според агенция Доган името на терориста е Набил Фадли, роден в Саудитска Арабия.

Ранени са 12 германци, един турчин, един паруанец и един норвежец.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция е "цел номер едно" за всички терористични организации, действащи в района.

 

Още по темата

Експлозията на площад Султанахмед стана на 12 януари около 10:30 местно време. Загинаха 10 души, а други 15 бяха ранени.

Площад Султанахмет е популярен туристически център европейската частна Истанбул, където се намира Света София, Синята джамия и Цитаделата.

Предишният терористичен акт в Истанбул стана на 10 октомври 2015. Тогава при експлозия по време на прокюрдски митинг отне живота на 90 души, а над 200 бяха ранени.

 

Турция, член на НАТО и кандидат за член на ЕС е част от водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава.

 

Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че въпреки че още няма потвърждение, "е сериозно разтревожена" от факта, че германски туристи са сред жертвите на атентата в Истанбул.

МВнР на Германия веднага свика извънредно заседание, съобщи Меркел.

"Трябва да признаем, че Истанбул бе ударен, Париж бе ударен, Тунис бе ударен и Анкара. Днес международният тероризъм отново показа грозното си лице. Освен тъгата, която чувстваме, това показва, че трябва да действаме решително срещу тероризма".

Меркел говори по време на брифинга си след среща в Берлин с премиера на Алжир Абделмалек Селах, който каза, че е необходимо да се води борба с тероризма във всичките му форми и че неговата страна ще се бори с ИДИЛ, за да постигне по-голяма сигурност.

 

 

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Ахмет Давутоглу по повод на днешния атентат в Истанбул.

„Моля да приемете от името на българското правителство и лично от мое име най-дълбоките ни съболезнования към семействата на загиналите в терористичния атентат днес в сърцето на Истанбул. България остро осъжда поредния удар на терористите в Република Турция. Солидарни сме с мъката за всички пострадали – турски и чуждестранни граждани, в този неоправдан акт на насилие“, пише в телеграмата си Бойко Борисов.

„Бих искал да Ви уверя, че България е искрен съюзник на Турция както в рамките на НАТО, така и в справедливата борба на демократичните нации с тероризма“, посочва той в съобщение на пресцентъра на МС.

МВнР на България няма информация за пострадали български граждани.