ИДИЛ е направила повече от 500 млн. долара от петрол

Първичният клиент на ИДИЛ е правителството на сирийския президент Башар Асад, посочва зам.-министърът на финансите

11.12.2015 | 14:45 Редактор: Ирина Георгиева
ИДИЛ е направила повече от 500 млн. долара от петрол

Ислямска държава е направила повече от 500 млн. долара от търговия с петрол, съобщи американското финансовото министерство. "Първичният клиент" на терористичната групировка е правителството на сирийския президент Башар Асад, посочи заместник-министърът на финансите на САЩ Адам Шубин за BBC.

Също така бойците от ИДИЛ са плячкосали поне 1 млрд. долара от банките, които се намират на окупираната от тях територия, добави Шубин.

Водената от САЩ коалиция срещу терористичната група е бомбардирала цели, включително и петролно съоръжения в Сирия и Ирак през последната една година. "Финансовият министър" на ИДИЛ беше убит при въздушен удар в една от тези мисии, съобщиха от Пентагона на 10 декември.

По приблизителна оценка групата прави средно по 40 млн. долара от търговия с петрол, включително и с купувачи от Турция. 

Част от стратегията на Коалицията е да спре паричният поток към ИДИЛ, обясни Шубин. По думите му за разлика от други терористични групи ИД не разчита на финансиране от дарители, а ги генерира от собствените си операции, добави американският заместник-министър на финансите.

Във фокуса на стартиралата наскоро военна кампания, ръководена от САЩ наречена Tidal Wave 2 е засилване на въздушните удари срещу петролни полета, рафинерии и танкери, използвани от групата.

Според британската консултантска и анализаторска фирма в сферата на сигурността и отбраната (IHS) ИДИЛ в момента прави по около 80 млн. евро на месец, главно от приходи от петрол. Други източници на средства са облагането с данъци, контрабандата на наркотици и антики, грабеж и отвличания, както и продажба на електрическа енергия.