Германия разполага 550 войници в Турция

Министърът на отбраната на Германия пристига в Турция на преговори

03.12.2015 | 07:36
Германия разполага 550 войници в Турция

14 дни след атентатите в Париж бе създадена коалицията анти-ДАЕШ. САЩ обявиха намерението си да пратят допълнителни спецчасти в Ирак и поискаха НАТО да „засили“ подкрепата си за коалицията в Сирия и Ирак.

Германия влезе в международната коалиция заедно с Франция, както обеща канцлерът Ангела Меркел след нападенията в Париж. В понеделник Съветът на министрите одобри изпращането на шест разузнавателни самолета, самолети-танкери, фрегата и войници, чиято численост може да достигне 1200 души, съобщава АФП. Решението трябва да бъде подкрепено в петък с решение на Бундестага, където коалицията на Меркел има широко мнозинство.

 

Още по темата

Само два дни след  като кабинетът на канцлера Ангела Меркел одобри плановете за участието на Германия във военната кампания срещу джихадистите от ДАЕШ в Ирак Сирия, министърът на отбраната се очаква да посети Турция за технически разговори за германската подкрепа на международната коалиция, пише Хюриет.

Германският министър та отбраната Урсула фон дер Лайен ще посети Турция и ще разговаря с колегата си Исмет Йълмъз на 3 декември, каза пред репортери германският посланик в Анкара Мартин Ердман.

Фон Дер Лайен идва в Турция три дни след като на 1 декември правителството на Меркел одобри изпращането на шест разузнавателни самолета, танкер, фрегата и 1200 души в региона за една година в отговор на призива на Франция след атентатите на 13 ноември в Париж, при които бяха убити 130 души.

Въпреки че още не е взето официално решение германските и турски власти финализират Меморандум за разбирателство на базата на германските предложения, каза официален неназован представител за Хюриет.

Двустранните преговори се водят в рамките на усилията за борба срещу ДАЕШ /ИДИЛ/ и нямат връзка с участието на НАТО в региона, каза същият източник.

"Имаме ясни военни цели", каза министърът на отбраната на Германия, цитирана от ведомството в туитър.

 

Още по темата

Миналата седмица германска военна делегация посети военновъздушната база Инджирлик в южната турска провинция Адана, за да провери наличността на разузнавателни самолети. Ако двете страни се споразумеят, в първата фаза ще бъдат изпратени два разузнавателни самолета в Инджирлик, както и един танкер и фрегата за охрана на самолетоносача Шарл дьо Гол в Средиземно море.

Освен това 550 от 1200 германски войници ще бъдат разположени на турска територия, казаха същите дипломатически източници.

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria на 2 декември посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче каза, че не вижда проблем с германското участие в коалицията:

„Германия е партньор от НАТО“, каза той.

Международната правна рамка за разполагането в подкрепа на Франция, Ирак и международния съюз срещу ИДИЛ е правото на колективна самозащита според Член 51 от Хартата на ООН, пише Бундесверът на сайта си.

/Снимка: Министерство на отбраната на Германия/