Шарл дьо Гол пусна изтребителите си срещу ИДИЛ

Обстрелвани са Рамади и Мосул в Ирак

23.11.2015 | 18:57
Шарл дьо Гол пусна изтребителите си срещу ИДИЛ

Френски изтребители, базирани на самолетоносача Шарл дьо Гол извършиха удари по цели на Ислямска държава в Ирак за пръв път от разполагането на кораба в източната част ан Средиземно море, съобщи ген. Пиер дьо Вилие, цитиран от АФП.

"Ще ударим в Рамади и Мосул в подкрепа на местните сухопътни части, които напредват срещу войниците от ИДИЛ", каза ген. дьо Вилие от борда на самолетоносача.

Палубната авиация на самолетоносача е унищожила два обекта на Ислямска държава, съобщи френският Генерален щаб.

На борда на Шарл дьо Гол има 18 изтребители Рафал/Rafale, осем Dassalut Seper Etendard и два самолета с радиолокационно оборудване Hawkeye. Екипажът на кораба е общо 1900 моряци, пилоти и механици.

 

Още по темата

Камерън предложи на Франция базата на ВВС в Кипър

По време на визитата си в Париж британският премиер Дейвид Камерън предложи на френската авиация да използва базата на британските кралски военновъздушни сили в Кипър, Акротири за военните операции в Сирия.

Това каза самият Камерън по време на съвместно обръщение от Париж заедно с президента Франсоа Оланд.

Камерън обеща да внесе в парламента в Лондон "пълна стратегия" за справяне с ИДИЛ. Това може да включва удължаване на британската военна мисия срещу Ислямска държава в Сирия.

Камерън обеща да сподели разузнавателна информация с Франция и каза, че ЕС трябва да одобри обмена на данни за пътниците на авиокомпаниите.

 

/Снимка: фейсбук страница на френската армия: Групата Chammal. Първи мисии срещу ИДИЛ в Ирак/