Започва международната конференция за климата в Париж

Обама, Ердоган и Путин ще вземат участие във форума

30.11.2015 | 10:12 Редактор: Мария Аладжова
Започва международната конференция за климата в Париж

Представители на 150 страни пристигнаха в неделя в Париж за международната конференция за климата. Очаква се в рамките на форума да бъде постигнато историческо споразумение за справяне с глобалното затопляне.

Конференцията ще бъде открита от френския държавен глава Франсоа Оланд, генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и френския външен министър Лоран Фабиюс. Засилени са мерките за сигурност в града.

Началото на конференцията беше белязано от гражданско недоволство. Стотици екоактивисти планираха шествие, започващо от Площада на републиката във френската столица, но срещнаха съпротивата на полицията. Причината – забраната за масови шествия след кървавите атентати на 13 ноември. Протестиращите оказаха физическа съпротива на органите на реда, над 200 човека бяха арестувани.

Учените твърдят, че с увеличение на температурите с 2 градуса по Целзий нивата на моретата ще се увеличат с 40 сантиметра до 2100 година. В резултат на покачването на водите на световния океан градове като Ню Йорк и Шанхай ще бъдат частично залети.

Целта на климатичната конференция в Париж е да бъдат определени и предприети конкретни мерки за намаляване на парниковите емисии и предотвратяване на последствията от тях. 

В нощта срещу понеделник президентът на САЩ Барак Обама почете паметта на загиналите в кървавите атентати в Париж с цвете пред концертната зала „Батаклан“, съобщава БНР.

Заговори се и за среща между Ердоган и Путин след свалянето на руския боен самолет Су-24. Двамата лидери също ще вземат участие в конференцията в Париж. Турският държавен глава е изразил готовност за диалог с руския си колега в рамките на срещата. Все още не е ясно какъв отговорът на Путин.