Дания е против общоевропейската политика за бежанците

Копенхаген не подкрепя и идеята за т.нар. справедливо разпределение на търсещите убежище в страните от ЕС

07.09.2015 | 15:30 Редактор: Мариета Иванова
Дания е против общоевропейската политика за бежанците

Близкия изтока и не подкрепя идеята за т.нар. справедливо разпределение на търсещите убежище между страните от ЕС. Това е заявил  пред информационната агенция Ritsaus Bureau министърът по въпросите за интеграцията и имиграцията на Дания г-жа Ингер  Стьойберг, предава ТАСС.

Европа и Дания сега са изправени пред особена ситуацията и тя безусловно налага особени мерки. Още повече, ние винаги сме твърдели, че не искаме да бъдем част от общоевропейската политика по отношение на бежанците- дори на временна основа, коментира Стьойберг, допълвайки че взаимодействието с останалите страни по въпроса продължава.

Министърът по иимграцията не коментира въпроса колко бежанци може да приеме Дания, но подчерта, че прекомерен брой лица търсят убежище в скандинавското кралство.

 Броят на мигрантите, потърсили убежище в Дания през 2014, се е удвоил спрямо 2013, достигайки 14.8 хиляди души, посочва ТАСС. Половината от тях са сирийци.

Датското правителство има намерение да продължи със затягането на имиграционното законодателство, както и да вземе други мерки в борбата с притока на мигранти. В тази връзка в четири ливански вестника е публикувана платена информация от ведомството на Стьойберг, в която с посочва, че през последната година Дания сериозно е затегнала изискванията за получаване на жителство и гражданство, като също така е намалила размера на паричните средства за бежанците.

В  управляваща партия са обезпокоени и това, че в момента право на убежище  в Дания получава 90% от поискалите го, докато през 2004, когато на власт е била партията на Расмусен, 90% от молбите получавали отказ.