Срещата в Люксембург приключи без решение за бежанците

Българският външен министър изрази скептицизъм за шансовете на България да влезе в Шенген след месец

06.09.2015 | 10:13 Редактор: Георги Стоянов
Срещата в Люксембург приключи без решение за бежанците

Пореден неуспешен опит за консенсус по бежанската криза е резултатът от завършилата двудневна среща на външните министри от ЕС в Люксембург. Докато едни настояваха за задължителни квоти за бежанци, други искаха първо затягане контрола по границите и борба с трафикантите, съобщава БНР.

5 въпроса пред ЕС поставиха министрите, без да намерят отговори за тях: как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци; как да затегнат контрола по границите; как да се разбият мрежите на трафикантите; как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти и в дългосрочен план как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са корена на проблема. 

Още по темата

Брюксел вече се фокусира изцяло върху квотите за бежанците, а не върху проблема с нелегалните имигранти. Трябва да се говори само за бежанска криза, заяви върховния представител по външната политика Федерика Могерини , защото мнозинството идващи са сирийци, афганистанци, еритрейци и иракчани, бягащи от война:

„Времето за взаимни обвинения изтече. Време е за решения и превръщането им в единни действия”, коментира тя.

Могерини обаче се размина  в призивите си за солидарност с цяла група министри от Източна Европа.

 „Миграционната криза не е посрещната от Eвропа както трябва и по-скоро стимулира потоци от хора, коментира българският външен министър Даниел Митов. „Дори и определени хора да имат нужда от помощ, от защита, Европа може да им предложи такава, но това не означава, че те ще останат завинаги в рамките на ЕС. На тези хора им се създава илюзия, че те могат да останат завинаги, а това не е така”, подчерта той, цитиран от БНР.

Напрежението бе подсилено от прехвърлянето на стотици бежанци през денонощието от Унгария към съседна Австрия.

Австрийският външен министър Себастиан Курц, определи Европа като „базар“, в смисъл „разграден двор“, изразявайки надежда, че случилото се снощи да послужи като сигнал за събуждане в Европа.

Центрове за регистрация да са на първа линия, дори извън територията на ЕС като например в Турция, поиска люксембургският първи дипломат Жан Аселборн:

„Трябва да знаем кой точно чука на вратата ни, откъде идват тези хора и какво е положението им”, коментира той.

Люксембург ще организира в началото на октомври извънредно съвместно заседание на вътрешни и външни министри по темата. На този фон министър Даниел Митов започва да гледа със скептицизъм на шансовете на България за приемане в Шенген след месец.

„Трябва да бъдем много внимателни и скептични към говоренето по тази тема. Не трябва да преекспонираме този въпрос и да създаваме излишни очаквания, които, разбира се, могат и да не се сбъднат”, коментира той.