Гърция започва да получава парите от третата спасителна програма

Първото плащане от 13 млрд. евро за Атина ще бъде факт към 20 август

20.08.2015 | 08:42 Редактор: Мариета Иванова
Гърция започва да получава парите от третата спасителна програма

Съветът на директорите на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) утвърди в пълен размер третата международна спасителна програма за Гърция, предава ТАСС, позовавайки се на съобщение от ЕСМ, базирано на състоял се телеконферентенр разговор между директорите.

Средствата, които може да получи Атина, са до 86 млрд. евро. Първото плащане от 13 млрд. евро Гърция ще получи към 20 август.

„ЕСМ ще предостави на Гърция до 86 млрд. евро в течение на три години,“ става ясно от цитираното съобщение. - „Тези средства ще бъдат използвани за покриване на бюджетни разходи, премахване на дългове, създаване на необходими запаси от ликвидност и рекапитализация на банковия сектор. Точният обем на финансовата помощ от страната на ЕСМ ще зависи от решението на Международния валутен фон за участие в тази програма, което ще бъде взето след края на първия анализ за изпълнението на програмата,“ поясняват от ЕСМ.

Размерът на помощта ще зависи от „успехите на Гърция в изпълнението на реформите и способността на страната да се върне на дълговите пазари“. Приходите от приватизация също  „ще позволят да се намали необходимостта от външна помощ“.

Според запознати общият обем на първия транш в рамките на тригодишната спасителна програма ще е 26 млрд. евро. Тези пари ще бъдат преведени до октомври, като първото плащане от 13 млрд. евро ще е факт към 20 август. ТАСС уточнява, че тези цифри не фигурират в изявлението на ЕСМ- решението за това вече е било одобрено от Еврогрупата на извънредната среща на 14 август и за изпълнението му е било необходимо одобрение на третата програма от Съвета на директорите не ЕСМ.

„Първото плащане ще е от 13 млрд. евро и ще бъде преведено незабавно,“ съобщи по-рано източник от Брюксел.

Получаването на тези пари ще даде възможност на Гърция навреме да направи плащането към Европейската централна банка в размер от 3.2 млрд. евро, крайният срок за което е до края на деня на 20 август.“