Гърция предложи увеличение на данъци и премахване на облекчения за островите

Управляващите планират и икономии от намаляване на пенсиите

10.07.2015 | 08:38 Редактор: Мариета Иванова
Гърция предложи увеличение на данъци и премахване на облекчения за островите

В предложението на Гърция срещу трета спасителна програма е заложено увеличение на данъци и премахване на преференции за островите. Управляващите в южната ни съседка също така планират да спестят около 1% от БВП от намаление на пенсиите срещу искането за трета спасителна програма от Европейския стабилизационен фонд в размер на 53,5 милиарда евро.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите включват още съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава БТА, като се позовава на Associated press.
Reuters посочва, че предложенията за реформи включват цел за първичния излишък от 1 процент през 2015 г. и 2 процента през 2016 г.

В мерките е заложено и увеличение на данъците за заведенията за хранене до 23% и до 13% за хотелите, а също и увеличение на корпоративния данък през 2015. Вдигането именно на тези ставки беше сред най-оспорваните моменти в преговорите преди провеждането на референдума от 5 юли.

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите.

Правителството си поставя за цел да спести 1 процент от брутния вътрешен продукт /БВП/ от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 милиарда евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г. Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм /ЕСМ/.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Управляващите заявиха, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва AP.

Говорителят на  Йерун Дейселблум- Михел Рейнс, посочи, че засега няма да коментира предложенията на Гърция за структурни реформи, „докато институциите не завършат оценките си“.

По-рано Рейнс потвърди само получаването на предложенията.