Осми полицай е загинал при сблъсъците в Македония (обновена)

Полицейската операция продължава

10.05.2015 | 14:20 Редактор: Ирина Георгиева
Осми полицай е загинал при сблъсъците в Македония (обновена)

14:00 часа на 10 май 2015г. - Осем станаха убитите полицаи в акцията на македонската полиция за неутрализиране на терористи в Куманово, съобщава БТА, позовавайки се на македонската телевизия Телма.

В сблъсъците на 9 май в квартал Дива населба загинаха петима, а сутринта на 10 май в болница в Скопие е починал шести полицай.

В борба с шестима терористи е загинал седми полицай.

Полицаите намерили по-късно мъртъв свой осми колега, който според първоначалните информации е загинал при експлозия на бомба.

В болница и тази сутрин са приети още няколко полицаи. Броят на тежко ранените не е известен, от Клиничния център не съобщават дали нараняванията им са опасни за живота.

Премиерът Никола Груевски, придружаван от министъра на здравеопазването Никола Тодоров, е посетил ранени полицаи в болницата през нощта на 9 май, съобщи информационният сайт Плусинфо. Това е първото публично появяване на премиера откакто започнаха сблъсъците в Куманово. Той още не е направил изявление за ситуацията.

В Куманово се е стреляло през цялата нощ до 5 часа на 10 май въпреки информациите, че по-голямата част от терористите били неутрализирани, а почти 30 са се предали. Рано сутринта над града отново прелитали хеликоптери и отново са се чували сирените на колите на Бърза помощ. Чуват се автоматични откоси, има запалени и изгорени къщи, съобщават местните сайтове. Смята се, че броят на жертвите, дадени в акцията, не е окончателен.

В Македония на 10 и 11 май са дни на траур за гибелта на членовете на силите за сигурност в полицейската акция в Куманово, съобщи агенция МИА. Знамената на Македония са спуснати наполовина, променено е съдържанието на програмите на медиите.


12:00 часа на 10 май 2015г. - Шести полицай е загинал от раните си в болница в Скопие, съобщи македонското национално радио и телевизия MRT. Македонското правителство е в траур. Полицейската акция за разбиване на терористичната група в Куманово все още продължава.

Поне 30 души са ранени при боевете в град Куманово, който се намира до северната граница с Косово и Сърбия.

Македонското вътрешно министерство започна операция на 9 май за разкриване и залавяне на голяма въоръжена терористична група, която е искала да се възползва от настоящата политическа криза и да организира нападение срещу държавни институции.

Засега не е ясно дали има жертви сред цивилното население.

Македонският вътрешен министър Гордана Янкуловска заяви, че "терористична група" е била въоръжена с бомби и с автоматични пушки. Някои от нападателите са били убити, а други 20 души са се предали, допълва министър Янкуловска.

Пред репортери, министър Янкуловска описа убитите полицаи като "герои, дали живота си днес за Република Македония".