Меркел: Санкциите срещу Русия да са обвързани със споразуменията от Минск

От изпълнението на Минските споразумения ще зависи дали санкциите ще се разширят или ще останат на същото равнище

27.04.2015 | 18:56 Редактор: Ирина Георгиева
Меркел: Санкциите срещу Русия да са обвързани със споразуменията от Минск

Наложените на Русия международни санкции трябва да зависят от това дали се спазват подписаните в Минск споразумения за уреждане на украинската криза, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, предаде Reuters.

"На Европейския съвет през март взехме недвусмислено решение, че санкциите са обвързани с изпълнението на Минските споразумения. Става ясно, че това изпълнение отнема повече време от предвиденото. Ще разгледаме този въпрос през юни и заедно ще вземем решение дали да се удължат санкциите." - заяви Меркел на пресконференция с полската министър-председателка Ева Копач във Варшава.

Както заяви Копач, Меркел се е съгласила с нея, че вече наложените на Русия санкции трябва да се запазят, пише БТА. От изпълнението на Минските споразумения ще зависи дали санкциите ще се разширят или ще останат на сегашното равнище. Решението ще се вземе след внимателен анализ на ставащото в Украйна, каза тя.

Копач добави, че Полша не вижда причина да се смекчават санкциите срещу Русия. Тя съобщи, че в средата на май за Украйна ще замине полско-германски хуманитарен конвой.

По проблема с идващите от Северна Африка мигранти Меркел заяви, че допускането им в европейски страни може да става само на доброволен принцип при сегашните законови рамки.

Преди това на междуправителственото заседание Меркел, Копач и министри от двете страни спазиха минута мълчание в памет на бившия полски външен министър Владислав Бартошевски, който почина в петък на 93-годишна възраст, предаде ДПА.

Бартошевски игра ключова роля в помиряването на Германия и Полша след Втората световна война.