Кремъл организира в Москва протест срещу „преврата” в Украйна

Руските държавни медии рекламират проявата под мотото: „Няма да забравим! Няма да простим!”

21.02.2015 | 12:23 Редактор: Георги Стоянов
Кремъл организира в Москва протест срещу „преврата” в Украйна

В петък граждани в Киев отбелязаха годишнината от кървавите събития от февруари 2014, довели до свалянето на Виктор Янукович

Поддръжници на Владимир Путин ще демонстрират в столицата Москва и други части на страната, за да отбележат първата годишнина от събитията, довели до свалянето на Виктор Янукович в съседна Украйна, които руските власти определят като „преврат”, съобщава BBC.

Руските държавни медии рекламират проявата под мотото: „Няма да забравим! Няма да простим!”

Още по темата

Протестите в Украйна от началото на миналата година доведоха до свалянето от власт на про руско настроения президент Виктор Янукович.

Като отговор през март Русия анексира Крим. Западните правителства и Киев обвиняват Кремъл, че разпалва война в източна Украйна като подкрепя про руските сепаратисти с оръжие и жива сила – обвинения, които Русия отхвърля.

По данни на ООН от началото на въоръжения конфликт през април са загинали над 5700 души, а бежанците са над 1,5 милиона.

Руснаци от цялата страна се очаква да пристигнат в Москва за про правителствената, „анти-Мейдан” манифестация.

Рано в събота дълги опашки от автобуси от провинцията вече бяха паркирани в центъра на Москва.

Според руския канал NTV на манифестацията се очакват над 10 хиляди души. Събитието се организира с подкрепата на над 100 публични организации.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко в петък обвини Русия за това, че е контролирала директно снайперистите, които в дните между 18 и 20 февруари 2014 убиха над 100 протестиращи по улиците на Киев.