Молдова между Изтока и Запада: международни реакции

30.11.2014 | 11:24
Молдова между Изтока и Запада: международни реакции

Гражданите на Молдова гласуват на парламентарни избори, доминирани от отношенията с Русия, съобщава Bloomberg.

Страната е изправена пред засилващата се конфронтация между Русия от една страна и САЩ и ЕС от друга.

Отцепената от Молдова област, Приднестровието, поиска през април от президента Путин да бъде призната.

„Моделът на развитие на Молдова е поставен на изпитание – дали гражданите ще изберат европейския модел или пост-съветския“, казва Виталий Андриевски, анализатор от Кишинев, цитиран от Bloomberg.

Молдова бе сред страните, посочени от канцлера на Германия Ангела Меркел, когато каза, че ЕС има нужда да застане срещу руското влияние в бившите съветски републики и на Балканите и в Балтика, припомняйки властта, която упражняваше СССР в Източна Европа:

„Не искам да се връщаме към тази ситуация“, каза Меркел на 17 ноември в Сидни. „Това  се отнася не само за Украйна, но и за Молдова, дори за Сърбия и Западните Балкани, Балтика. Това не е съвместимо с нашите ценности“.

ЦИК на Молдова забрани на 26 ноември на проруската партия Патрия да участва в изборите. Председателят на Патрия, Ренато Усатий напусна на 28 ноември Кишинев под заплаха а арест срещу него и членове на партията.

„Обвинени сме в тероризъм, екстремизъм, шпионаж, контрабанда и други престъпления“, каза Усатий, цитиран от ТАСС. „Заявявам с цялата си отговорност, че при никакви обстоятелства не съм призовавал гражданите на Молдова да излязат на площада с оръжие“.

Комунистите, социалистите и Патрия подкрепят по-тесни връзки с Русия, един от най-големите пазари на молдовски стоки и работна сила. Износът за Русия достигна 632 млн долара за 2013, или около една четвърт от общия експорт на страната, според националната статистика на Молдова.

За сравнение стоки за 1,1 млрд долара бяха изнесени за ЕС, най-големият търговски партньор на Молдова.

Русия наложи ембарго над виното, плодовете и месото от Молдова. Икономиката на страната отбеляза ръст от 3,9% за първото полугодие на 2014.

„Новото правителство трябва да създаде работни места, да привлече инвестиции и да постигне разбирателство с Русия“, каза Андриевски. „Последното не само ще ни донесе мир, но и ще помогне на икономиката.

Проучване на общественото мнение показва, че 45% от гражданите са за влизането на Молдова в Митническия съюз на Русия, Белорус и Казахстан, а за влизане в ЕС са 43%, съобщава РИА Новости.

 

Молдова-ЕС

Членовете на ЕП подкрепиха Договора за присъединяване на Молдова към ЕС през 2014. Парламентът изпрати седемчленна делегация от наблюдатели на изборите на 30 ноември.

Делегацията е начело с бившия председател на Сметната палата на Словения, Игор Шолтес, сега член на групата на Зелените в ЕП, който заяви:

"Парламентарните мисии за мониторинг трябва да се провеждат само паралелно и в сътрудничество с дългосрочните мисии за наблюдение на международните организации, след като те сами не могат да са ефективни и пропускат общата картина, необходима да се направи балансирана оценка на изборния процес"

Според Шолтес една от областите, в които парламентарната мисия няма възможности е да проследи процеса след избопите:

"[Делегациите] би трябвало също така да следят следизборния период, за да се уверят, че всички нередности и критични бележки от крайната оценка са били надлежно възприети от властите на съответните страни".

 

Изборите в Молдова – реакции в пресата на 30 ноември:

За кого ще гласуват избирателите – ЕС или Путин /Би Би Си/

Молдова избира между Изтока и Запада /Euronews/

Разделението Изток-Запад определя изборите в Молдова /ABC News/

Молдова отива до урните, разделена между Европа и Русия /Guardian/

Избирателите в Молдова изправени пред трудния избор между Изтока и Запада /FT/

Критични избори в Молдова, пише Al Jazeera, „Молдова, както и Украйна, има проруска сепаратистка област на Изток“.

Молдова на кръстопът между ЕС и Евразия /DW/

Европа няма нужда от Молдова, а парче земя за НАТО: Игор Додон /Аргументи и факти/

3,2 млн. души гласуват в Молдова /Комсомолская правда/

Изборите в Молдова: между Запада и Изтока /RFI/

Изборите в Молдова протичат под знака на геополитическия избор /РИА Новости/

Студената война се върна и Молдова е ключ към нея /WSJ/