Стив Ханке за валутата на Ислямска държава

20.11.2014 | 18:16
Стив Ханке за валутата на Ислямска държава

Проф. Стив Ханке смята, че целта на джихадистите в Ирак и Сирия с идеята да въведат собствена валута е легитимизиране на властта. Коментарът му бе излъчен по телевизия Al Jazeera, която показва тук част от организацията на ИДИЛ -  със стратегия в социалните медии за набиране на последователи и популярност, добив на петрол и дистрибуционна мрежа.

Според Al Jazeera ИДИЛ обучава и деца за бойци и е успяла чрез заплахи и обещания за печалба да контролира население като на Ню Йорк Сити в район с размерите на Белгия.

Тази седмица стана ясно, че ИДИЛ иска да има собствена валута. Организацията ще сече златни и медни монети, наречени "ислямски динари".

 

Още по темата

Коментар на проф. Стив Ханке от университета Джон Хопкинс в Балтимор, САЩ, където преподава приложна икономика:

 

"Държавите днес печатат пари, а Ислямска държава не е призната. Това е и целта им. Доста сложна политическа цел: те искат да заприличат на държава.

Затова искат да имат свои пари.

И смисълът на избора им е златото и среброто например - златото де факто е международна валута. Така че са направили правилния избор.

Дори цената на златото е някак си свързана с долара.

Когато доларът е силен, както е сега, златото е евтино, както в момента.

Няма начин златото или златните пари да се извадят от международната финансова система. Това не е възможно да стане.

Целта на ислямистите са символите на държавата. Или поне легитимни операции.

Първо, не знаем как ще придобият златото и среброто и, в изместен смисъл, и медта за монетите.

Това е първата трудност.

Второ - трябва да намерят къде да ги секат.

Третата трудност ще бъде да накарат хората да приемат и използват тези пари. Но в районите, които контролират едва ли ще бъде голям проблем.

Няма съмнение, че ще успеят да използват тези пари в района, който контролират - златото вече е пари.

То се разменя по целия свят.

Използва се широко, търгува се много по цял свят. Всякакви купувачи и продавачи, религии, всяка географска област по света го използва.

Просто вземате парче злато, отсичате монета и си слагате марката. Но доколкото говорим за покупателната способност на единицата злато - тя ще бъде същата без значение дали носи марката А или марката Б".