Рейтингът на Путин продължава да расте въпреки слабата рубла: Данд

10.11.2014 | 14:50
Рейтингът на Путин продължава да расте въпреки слабата рубла: Данд

Руснаците обвиняват САЩ, а не Путин за икономическите проблеми, твърди вицепрезидентът на Teneo Intelligence, Оливия Данд в студиото на Bloomberg в Лондон. Интервю на Франсин Лакуа.


Да поговорим за Украйна. Кажете ми за Русия. Чухме Райън да говори за рублата. Владимир Путин отчаяно се опитва да се прави, че всичко у дома е наред. Ще има ли бунт?

Ние забелязваме забавен ръст в Русия. Увеличение на инфлацията. Рублата поевтинява, въпреки усилията на централната банка и няколко компании искат държавна помощ. Това би довело в повечето страни до обществено недоволство.

Но в момента в Русия общественото мнение се формира по-скоро от националистични чувства и завръщането на имиджа на страната като супер сила. Самоналоженият имидж на значението на Русия в света, а не икономическите проблеми.

С развитието на кризата в Украйна и със санкциите, които се усещат, по-голямата част от тези икономически неприятности могат да бъдат прехвърлени на външен враг.

Върху САЩ, Европа, които се противопоставят на интересите на Русия и затова накърняват икономическите интереси на РФ.

Така че обвиненията не падат върху Путин и правителството и тяхната популярност не страда.

 

Ако цената на петрола продължи да пада, накрая ще го обвинят ли? Или понеже е толкова силен политически, нещата ще останат както описахте току-що?

Зависи как се представи от руските медии. А те са доста манипулирани от правителството.

Освен ако не се появи информация, че правителството може да бъде пряко обвинено за някое от тези събития, едва тогава би имало ефект.

Но цената на петрола на световния пазар е нещо, което вероятно не зависи от правителството.

Това, което зависи от него е федералният бюджет, който вероятно ще има някакви проблеми догодина и ще има нужда от промени.