Над 80% от каталунците поискаха своята независимост

Каталунският президент Артуро Мас предизвика Мадрид, с думите, че централното правителство не може вечно да парира желанието на милиони за самостоятелност

10.11.2014 | 07:34 Редактор: Ирина Георгиева
Над 80% от каталунците поискаха своята независимост

Каталуния поиска своята независимост. На проведеният символичен референдум, малко над 80% от участниците гласуваха за отделяне от Испания. Това даде повод на каталунския президент Артуро Мас отново да предизвика Мадрид, с думите, че централното правителство не може вечно да парира желанието на милиони за самостоятелност.

Организаторите на референдума – политическото ръководство на областта, определиха допитването като велик успех и първа крачка към инициирането на официален рефенрендум. Испанското правосъдно министерство е на противоположно мнение – вотът беше безсмислен, без каквато и да било демократична валидност, той представлява политическа пропаганда на каталунските националисти – това заяви правосъдният министър Рафаел Катала. 

"Днес повече от 2 млн. души гласуваха в трудни условия. По мое мнение активността беше отлична, невероятна, впечатляваща. Ако испанското правителство не иска да седне на масата за преговори и да започне консултации с нас.... Тогава ние ще трябва да използваме изборите като инструмент, за да покажем, че мнозинството в Каталуния иска независимост." - заяви Артуро Мас, президент на Каталуния.

Референдумът, наречен от властите „обществена консултация“ се проведе в присъствието на видни шотландски националисти, които изразиха подкрепата си за Каталунската независимост. Премиерът Мариано Рахой заяви, че докато е на власт, никой няма да разруши единството на Испания. Анализаторите изразяват опасение, че гласуването може да създаде конституционна криза, невиждана в съвременната история на Испания. Икономическата криза и високата безработица са основен генератор на недоволство към Мадрид.