Русия изпраща хуманитарна помощ в Украйна (обновена)

Операцията била съгласувана с Киев

12.08.2014 | 09:59 Редактор: Мариета Иванова
Русия изпраща хуманитарна помощ в Украйна (обновена)

Русия все пак ще изпрати хуманитарна помощ в Украйна. Говорителят на руския президент Владимир Путин- Дмитрий Песков съобщил за Financial Times, че конвой с провизии ще премине границата и това е съгласувано с Киев.

"Тя ще бъде организирана от Международния комитет на Червения кръст, но се състои от руска колона, която ще навлезе на украинска територия до мястото, до което е достигнато споразумение с украинската страна“, заявил Песков за изданието.

Хуманитарният конвой е напуснал във вторник- 12 август, Алабино, московска област. 280 камиона „КамАЗ“ ще транспортират в Украйна 400 тона  хранителни продукти, сред които зърнени храни, 100 тона захар, 62 тона бебешка храна, 54 тона медицинско оборудване и материали, 12 хиляди спални чували и 69 електрически станции с различна мощност.

Транспортирането се ръководи от Москва и Московска област, предава РИА-Новости.

От април киевските власти провеждат силови операции в Източна Украйна срещу недоволните от властовите промени граждани на региона, отбелязва руската информационна агенция. Медията цитира данни на ООН, според които от средата на април до 26 юли в Украйна са били убити над 1.1 хиляди мирни жители, а  над 3.4 хиляди са ранени.

По-късно през деня от Киев заявиха, че ще откажат достъп на конвоя с руска хуманитарна помощ за Източна Украйна, съобщи Associated press, позовавайки се на говорителя на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана  Андрий Лисенко.

По думите му конвоят не е получил сертификат от Международния комитет на Червения кръст, за да може да потегли  за Украйна.

Червеният кръст, който би трябвало да координира действията, обаче заяви, че няма информация какво превозват камионите и накъде отиват.

В същото време заместник-началникът на администрацията на украинския президент Петро Порошенко - Андрий Чалий, заяви, че руският хуманитарен товар ще бъде доставен до границата на Русия с Украйна, където ще бъде прехвърлен от служители на Червения кръст от руските камиони в други превозни средства, информира Reuters.