Ще потече ли газ от Русия към България

Отговорна ли е Русия за свалянето на полет MH17

03.06.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Ще потече ли газ от Русия към България

След тригодишно разследване и още три години преговори, миналата седмица Европейската комисия наложи на "Газпром" редица задължения, с които позволи свободният пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Ако Газпром наруши поетите след преговорите  задължения, Комисията може да го глоби в размер до 10 % от световния оборот на дружеството. След споменатия от Радев на срещата му с Медведев "Български поток", и Борисов поиска газ от Русия. Ще минава ли газът от  "Турски поток" през бъдещия газов хъб "Балкан" към останалите страни от ЕС и ще платим ли за това със строежа на АЕЦ Белене? 

Решение на европейската комисия и категорични позиции на ЕС и НАТО от миналата седмица дадоха дълго отлагани отговори. Холандия и Австралия обявиха, че Русия е отговорна за свалянето на полет MH17 на 17 юли 2014 г. Съвместният екип за разследване за свалянето на МН17 заключи, че установката за изстрелването на ракетата, свалила самолета, принадлежи на 53-ата зенитна бригада на Руската федерация, разположена в Курск. САЩ, ЕС и НАТО призоваха виновните да понесат отговорността си. Москва отговори, че няма доказателства и не приема решението на комисията, тъй като в нея не са участвали руски представители. Отговорите търсим заедно с политологът доц. Петър Чолаков, Златин Орлов – скулптор и инж. Георги Мъндев – изследовател на Ботев във "Видимо Невидимо"   по Bulgaria ON AIR.

На голяма конференция през седмицата Атлантическият съвет на България предложи своя „Визия за отбранителната политика на България“ до 2030 г. Визия 2030 е изготвена от   експерти на съвета начело със служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, които през 2014 г. Изработиха и "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" . В документа се констатира, че при наличието на политическа воля България е в състояние да достигне равнище на разходите за отбрана от 2% от БВП още през 2020 г. Препоръчва се и генерирането на 7-8 млрд. лева за инвестиционни разходи до 2030 г. Какво ще изисква реализирането на подобна мащабна програма за трансформация на българската отбрана и дали изобщо има политическа воля за това?

На 2 юни отбелязахме  Денят на Ботев. Струва ни се, че сме казали всичко по темата от 1901 г насам, откакто денят официално се чества. В протоколен план вероятно е така. Но официалните имена на този ден говорят красноречиво и за своето време. От 1953 до 1988 г . 2 юни е Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма, фашизма и в Отечествената война. От 1988 до 1990 г.е Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България. От 1991 до 1993 г. – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. И от 31 май 1993 г.  – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Как да наречем този ден през 2018? Отговорите във втората част на "Видимо Невидимо"   по Bulgaria ON AIR.

Втора част гледайте тук >>