България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Евромеланома 2019": Дерматолози преглеждат безплатно за рак на кожата

Кои са съмнителните бенки? Обяснява д-р Валерия Матеева

15.05.2019 | 08:11 Редактор: Ивайло Николов

Безплатни дерматологични прегледи ще се извършват в "Александровска болница" днес и на много други места в цялата страна. Те са част от Националната кампания за профилактика на рака на кожата "Евромеланома 2019", в която страната ни е редовен участник вече 14 години. В нея се включват 34 страни с много кабинети, в които се правят безплатни прегледи.

Д-р Валерия Матеева е националният координатор на "Евромеланома" за България. Тя сподели в ефира на "България сутрин", че трябва да се следи внимателно състоянието на бенките.

"Ракът на кожата е изключително често срещан. Всяка година има повече от 3,5 милиона случая по света, от които 100 000 са меланомен рак на кожата, който е един от най-злокачествените тумори при човека. В България точна статистика не се провежда", обясни д-р Матеева пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че "Евромеланома 2019" има за цел да се изгради именно статистика за Европа и вече ще може и България да е част от европейската карта.

Д-р Валерия Матеева добави, че кампанията се провежда за 14-а поредна година, а нашата страна винаги се включва. Днес отново ще е така, като на сайта на "Евромеланома" има информация за всички кабинети в страната, които предлагат безплатен преглед.

"Издали сме едни хубави брошури тази година, които ще раздаваме на нашите пациенти, така че сами да могат да погледнат кожата си за тези съмнителни признаци. Тук точно е описано как могат да се прегледат. Кои са съмнителните бенки - тези, които променят цвета, размера или формата си, които са различни от останалите, които са неравни, сърбят, отделят секрет или кръв", каза д-р Матеева пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че в подобни кампании се включват хиляди хора в страната, но беше категорична, че у нас не се чака безплатен преглед, а хората посещават дерматолози, за да се преглеждат все по-често.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК