България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ново напрежение между България и Турция. Изгубени в превода или нещо повече?

Коментар на бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов и журналиста Мехмед Юмер

14.05.2019 | 09:25 Редактор: Зорница Костадинова
Ново напрежение между България и Турция. Изгубени в превода или нещо повече?

Българското външно министерство привика посланика на Турция Хасан Улусой у нас, за да даде обяснения за думите си отпреди два дни, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език. Основателно ли е това дипломатическо напрежение между България и Турция и какво цели? По темата в студиото на "България сутрин" говориха бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов и журналистът Мехмед Юмер.

"Ако приемем, че изказването е грешка в превода, от началото на годината вече са две. А за няколко години - повече. Срещата на Бойко Борисов с вицепрезидента на Турция Фаут Октай, която продължи пет часа, е достатъчно показна", смята Димов.

Юмер пък е на мнение, че изказването на Улусой е било грешно преведено:

Той не споменава за задължително изучаване в училищата, а за по-широко застъпване на обучението по майчин турски език. Но съм склонен да мисля,че не е дипломатично.

Според бившия ни генерален консул в Одрин привикването на турския посланик е основателно, защото страната ни държи на добросъседски отношения, взаимно отношение и равнопоставеност, както и ненамеса във вътрешните работи. 

"Не мисля, че това изказване стига чак до такива параметри за отзоваване. Вкарано в такова изявление винаги ще провокира общественото мнение, тази проблематика няма да остане незабелязана", каза пред Bulgaria ON AIR журналистът Мехмед Юмер.

По думите на Димов всичко това идва по време на касираните местни избори в Истанбул и икономически и политически Турция има изгода. Той допълни, че е недопустимо чужд посланик да се меси във вътрешната политика на България.

Юмер допълни, че намаленото желание за изучаване на турски език е свързано и с липсата на преиздаване на учебниците.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК