Турският посланик обясни в МВнР - думите му били погрешно интерпретирани

Хасан Улусой заявил, че няма намерение да се намесва във вътрешните работи на България

13.05.2019 | 15:51 Редактор: Ралица Братанова
Турският посланик обясни в МВнР - думите му били погрешно интерпретирани

Турският посланик беше привикан във външното ни министерство заради думите си, че българската държава трябва да насърчава изучаването на турски език. Хасан Улусой каза това преди дни в Кърджали при откриването на нов турски завод. 

В МВнР турският посланик е обяснил, че думите му са били интерпретирани погрешно. Той е предоставил писмено своята реч от тази събота и е уточнил, че по никакъв начин не е насърчавал задължителното изучаване на турския език, а изказването му е било в контекста на бизнеса.

Представителят на външното ни министерство е заявил категоричната позиция на България, че това изказване на Хасан Улусой е политическо неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за добросъседски отношения.

Директорът на дирекция "Югоизточна Европа“ е посочил, че турските инвестиции в България по никакъв начин не могат да бъдат обвързвани с изучаването на турски език и е дал идеята турските инвеститори, ако желаят, да подпомогнат подготовката на кадри, които говорят правилно български език.

Българската страна е изразила очакванията си, че Турция ще спазва дипломатическите принципи като добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Хасан Улусой е заявил, че няма намерение да се намесва във вътрешните работи на България и всичко се води от стремежа му за добри взаимоотношения между София и Анкара.

Най-вероятно с това ще бъде сложен края на дипломатическия скандал между Турция и България.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК