България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защитени ли сме от закона, ако използваме оръжие срещу битовите престъпници?

Нападнатият може да реагира с неограничена интензивност, заяви адвокат Людмил Рангелов

09.05.2019 | 08:33 Редактор: Зорница Костадинова
Защитени ли сме от закона, ако използваме оръжие срещу битовите престъпници?

Предложението на "Обединени патриоти" за промени в закона за неизбежната отбрана беше прието на първо четене. Противниците на идеята са много, защото досега съдът трябваше да преценява обективно дали нападнатият действително не е имал друг ход, освен да отнеме живот.

Необходима мярка срещу битова престъпност ли са тези промени или предизборен ход? В студиото на "България сутрин" говори адвокат Людмил Рангелов.

"Същите промени датират от април месец миналата година, но тогава не се стигна до разглеждането им в комисии и парламентарна зала. Институтът за неизбежна отбрана е много гъвкав и работи добре до този момент", обясни той.

Адвокатът допълни, че за да може да се вземе правилно отношение към един случай, когато правно се коментира неизбежната охрана, трябва да се познава в детайли всеки конкретен случай. 

"Така, както е направено предложението във всички случаи на формално основание, нападнатият може да реагира с неограничена интензивност на нападението, включително и да убие нападателя", поясни Рангелов.

По думите му не е вярно, че когато нападнатият използва огнестрелно оръжие за сметка на хладно, той няма да бъде защитен от Института за неизбежна отбрана.

"В момента се очертава неоснователно, но реално случващо се противопоставяне между широките кръгове на обществеността и тяхното отношение към предложените промени и това на специалистите", сподели гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него ефективните промени са в ръцете на правоохранителните органи, защото ако всички извършители на престъпления са залавяни, няма да има такива случаи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК