България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Комисията по архитектура: Ремонтът на пл. "Св. Ал. Невски" ще е много консервативен

Фалшиви новини са, че ще махаме паметници, павета и ще изравняваме тротоарите, каза председателят ѝ Силвия Христова

09.05.2019 | 09:13 Редактор: Бойко Димитров
Комисията по архитектура: Ремонтът на пл.

Ремонтът на площада около "Александър Невски" ще бъде изключително консервативен. Това обяви в "България сутрин" Силвия Христова, която е председател на Комисията по архитектура към Столичния общински съвет. Преди дни в медийното пространство се появиха информации, че на площада се предвижда грандиозен ремонт, при който ще бъдат премахвани павета, паметници и ще бъдат изравнени тротоарите около катедралата. 

Христова разкри, че ремонтът около "Александър Невски" няма да бъде изпълняван от "GP Grоup", които изпълняват проекта по ул. "Граф Игнатиев". Тя също така допълни, че данните за предстоящия ремонт са били представени много некоректно.

"В тази зона ремонтът няма да бъде извършван от фирмата, която прави "Граф Игнатиев". "GP Group" работи в зона 2, а не в зона 4, която се намира тук. Фалшивите новини отново трябваше да бъдат опровергавани. Затова и кметът излезе да обясни каква е ситуацията. Изключително некоректно бяха представени данните за подмяната на настилката на това знаково място около "Александър Невски". Няма капка истина в това, че гранитните павета ще бъдат подменяни. Единствено ще бъдат отремонтирани местата, където има неравности. Предвижда се само подмяна на настилката на тротоарите с гранит. Фалшива новина е, че ще се махат и паметници в района", каза Христова.

Христова също така обясни, че около "Александър Невски" няма да има от добилите печална популярност ограничители "перки на акули".

"Няма смисъл от тези новини точно преди евроизборите. Имаше много фалшиви новини. Една от тях беше за градинката "Кристал". Изправени сме пред ситуацията непрекъснато да опровергаваме измислици. Миналата година обяснихме изключително коректно какво предстои - в тази зона ще има много консервативна намеса. Няма да има нито златни плочи, нито "перки на акули", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК