България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кило чушки, колкото кило месо – дерат ли ни кожите преди празниците?

БАБХ традиционно проверяват търговските обекти, а според икономисти инфлацията намалява

18.04.2019 | 09:45 Редактор: Иван Берберов
Кило чушки, колкото кило месо – дерат ли ни кожите преди празниците?

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм. 

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо. 

"Проверяваме агнешкото месо, козунаците, яйцата. Има агнешко месо от Нова Зеландия по магазините. Тази година има изискване да има 2 печата върху агнешкото месо – синият печат е за агнешко, произведено в България, а червеният е за животни отгледани в друга държава, но заклани у нас", посочи началник отдел "Контрол на храните" ОДБХ Галя Викьова.  

"Козунаците са традиционен продукт по празниците. Потребителите трябва внимателно да прочитат етикетите. Ние следим дали всички съставки са посочени правилно. Яйцата трябва да носят нужните данни на производителя. Няма нищо, което да притеснява потребителите. Изискванията към яйцата са непроменени", добави началник отдел ОДБХ Бистра Иванова. 

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат. 

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той.  

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти. 

"Конкуренцията е във свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран. Нека българинът избере българското", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.  

Харесайте ни във Facebook ТУК