Изяждаме 30 млн. яйца по Великден. Какви са обаче цените преди празниците?

Няма опасност от дефицит, българските производители са подготвени

16.04.2019 | 15:13 Редактор: Василена Василева
Изяждаме 30 млн. яйца по Великден. Какви са обаче цените преди празниците?

Близо 30 млн. яйца се консумират средно по великденските празници в България, съобщи председател на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков пред Монитор, цитирано от Dnes.bg

Професорът е категоричен, че няма опасност от дефицит даже ще има и за износ.

"Българските производители са подготвени и изкарват на пазара достатъчни количества“, поясни той. По думите му консумацията по празниците след Цветница от около 30 млн. яйца се покрива от производството в българските птицеферми за не повече от седмица.

:Партидите са спазарени от цял месец назад и цените са равномерни и няма изгледи за покачване на цените от страна на производителите“, уточни той.

На година у нас се консумират по около 160 яйца на човек от населението, като в тази цифра не се включват яйчният прах, който се използва основно за производството на козунаци, сладкиши и други хранителни продукти. У нас от този продукт годишно се произвеждат 500-600 тона, като за 1 кг яйчен прах са необходими към 100 яйца.

За яйцата се препоръчва съхраняването на студено място, но дори и при стайна температура, трайността им е до 28 дни, обясни проф. Белоречков.

През миналата година са изнесени около 170 млн. яйца, като доставките за консумация са били основно за съседните страни Гърция и Румъния, а за преработка в яйчен прах - в Холандия.

През миналата седмица на едро яйцата поскъпнаха с 5,3% и средната им цена достигна 0.20 лв./бр., сочат данни от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.