"Завърналите се": Любка и Робърт за българската бира с английски привкус

Семейство Хенри сменя Лондон със Стара Загора, за да предаде тънкостите на занаята в правенето на домашна бира

29.03.2019 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Как се прави бира в домашни условия? Една предприемчива българка и нейният английски съпруг знаят отговора. В Стара Загора те отварят работилница за бира. В "Завърналите се с Петя Кертикова" ви разказваме вдъхновяващата история на Любка и Робърт Хенри. 

Любка заминава за Великобритания в края на 2010 година, за да търси реализация в сферата на графичния дизайн. Тя обаче остава генерално разочарована от англичаните. Пет години по-късно, задно със съпруга си Робърт, с когото се запознава във Варна, поглеждат към България. Окончателното решение да напуснат Лондон взима той.

Всичко започва когато Любка решава да подари на мъжа си оборудване за приготвяне на домашна бира. С времето той се усъвършенства и навлиза в занаята. Съседите на семейство Хенри в Източен Лондон оценяват уменията на Робърт и искат да купуват бира от него.

"Докато живеехме там виждахме разликата в качеството на живот, който България предлага - свободата, истинската сезонна храна и много други предимства", обясни Любка Хенри.

Няколко месеца след сватбата двамата тръгват на европейско пътешествие, което завършва в Стара Загора. И така вече 4 години. Трудности в началото не липсват. Посрещнати са негативно от някои хора, но това не ги разколебава и не след дълго мечтата им се осъществява. 

"Искаме нашата дъщеря, а дай Боже да има и още едно детенце, да израсне тук. Искаме да бъде възпитана в българския дух. Да има свободата лятото да играе на село, да я водим на море, планина - нещо, което много трудно може да се случи в Англия", сподели още Любка.

Двамата с Робърт правят бира и преподават у нас повече от 4 години. А домашната жива бира отнема 3-4 седмици, за да бъде готова за пиене. Всичко трябва да е стерилно, подчерта Любка.

Още за историята на Любка и Робърт, а също и как да си направите домашна бира - гледайте в репортажа на Петя Кертикова!

Всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" гледайте ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК