България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Терористът от Нова Зеландия се интересувал от ранната българска история

Анализ на проф. Николай Овчаров и Тихомир Стойчев в "България сутрин"
Публикувана: От:

Шокът от присъствието на терорист и безпощаден убиец в България все още не е утихнал. Няколко месеца преди кървавото нападение в джамии в Нова Зеландия, Брендън Тарант е бил у нас и е обикалял страната ни. Полицията все още изяснява неговия маршрут, както и дали и с кого се е срещал. 

Още по темата

 

Броят на жертвите междувременно расте, а по оръжието на екзекуцията ясно личат надписи на емблематични за българската история битки, като тази при Шипка по време на Освободителната война. 

"Нещата са взаимосвързани. Въпросните надписи могат да се разделят в различни групи. Особено впечатление прави, че атентаторът навлиза в ранната българска история. Най-вече се е интересувал от Османската империя. Ако ставаше въпрос само за исляма, то акцентът щеше да пада върху последните събития по света", коментира в студиото на "България сутрин" археологът проф. Николай Овчаров.

Предполага се, че Брендън е изучавал историята ни в Крайстчърч, където могат да бъдат намерени книги, преведени на английски език, а след това е дошъл в България, за да провери на място прочетеното.

"Всички места, които е обиколил у нас, са исторически - Плевенската епопея, Царевец, Асеновата крепост, Бачковският манастир", допълни още историкът.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев подчерта, че тепърва ще бъде изясняван социалният профил на нападателя. А не е изключено и там, където е живял, също да е общувал с балканци.

"Глобализацията като процес днес постигна един ефект - заличават се граници, компресира се пространство, свободно можем да пътуваме и да общуваме... Същевремненно обаче се отваря пътят за нови идеологии, тъй като старите вече се оказват изчерпани. А политиците не могат да открият решение в старите такива за наслоените вече конфликти", отбеляза Тихомир Стойчев.

Австралиецът Брендън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Органите на реда там провеждат мащабна полицейска акция. Претърсени са две жилища, а близкия на обвинения сътрудничат за разнищването на престъплението.

Междувременно стана ясно, че Тарант, който остава в ареста и вече му е повдигнато обвинение за убийството на 50 души при масовата стрелба, планира да се защитава сам в съда.

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.

 

 

Коментари ( 0 )