България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП и "Воля" бойкотират НС? Политолози: Няма основания за политическа криза

Няма да има проблем с кворума, увери депутатът от ГЕРБ Анна Александрова

15.03.2019 | 09:12 Редактор: Тодор Петров
БСП и

Кворумът без "Воля" би могъл да бъде доста проблематичен, но както се разбра - няма да бъде. "Воля" вероятно си вдига акциите. Напускането на парламента е много рискован ход.

Това посочи в "България сутрин" политологът Антоний Тодоров, коментирайки решението на партия "Воля" да напусне Народното събрание. Още преди седмици това сториха и депутатите от БСП. От "Воля" уточниха, че от време на време ще се регистрират, но няма да участват в дебатите.

"Напускането на парламента от депутати или парламентарна група е извънредна ситуация. Такова нещо би трябвало да се оправдае с грубо нарушаване на правилника на парламента или нарушаване на принцип. Само че не може да продължава твърде дълго, защото се губи смисълът на цялото занимание, наречено парламент", обясни Тодоров.

Той бе категоричен, че такъв вид преиграване започва да става истински контрапродуктивно. А по думите му от ГЕРБ усещат, че може да се разпадне коалицията с ОП, затова поглеждат към ДПС.

Политологът Стойчо Стойчев настоя, че в България отдавна парламентарната дейност се е превърнала в циркаджийство. Важните хора в една партията станаха пиарите, а не политиците, смята той.

"Ставаме апатични към такъв тип действия. Българската политика стана публичен имидж", отбеляза Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта още, че няма основания за политическа криза, защото нямало страшно, ако парламентът не законодателства за известно време.

Депутатът от ГЕРБ Анна Александрова заяви пред репортер на Bulgaria ON AIR, че няма политическа криза за ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и че няма проблем с кворума в пленарната зала. 

"Надхвърляме 121 депутата. Искрено се надявам, че "Воля" ще преразгледат своята позиция, имайки предвид, че г-н Марешки е отговорен политик, който се ангажира с проблемите на българските граждани", коментира тя.

Александрова отрече партия ГЕРБ да се е отметнала от позицията си за задълженията на вероизповеденията, за които стана ясно, че няма да се опрощават, а ще се разсрочват. По думите ѝ от БСП са се заиграли със страховете на хората.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК