България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пречупени цветя за всички пречупени от насилници животи на българки

Жени поставиха печалните букети пред сградата на парламента в памет на жертвите на домашно насилие

08.03.2019 | 08:30 Редактор: Иван Берберов
Пречупени цветя за всички пречупени от насилници животи на българки

Навръх празника на жената наши сънароднички решиха да оставят пречупени цветя пред сградата на парламента – в памет на всички жертви на домашно насилие. 

"Тук сме от името на всички жертви. Призоваваме всеки човек в България да остави пречупено цвете пред парламента – в памет на всички пострадали и загинали жени. Виновни сме като общество за подобно поведение. Домашното насилие е епидемия. Действията на държавата са лицемерни", посочи Ваня Министерска, която е майка на убитата Дарина. 

Адвокат Албена Белянова подчерта пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров, че борбата с домашното насилие вероятно няма да свърши. 

"Но ако сме повече, може и да накараме държавата да застане до жените си. Убийствата на жени в домашни условия трябва да спрат. Сегашният закон наказва насилника едва при систематичен тормоз. Поне три пъти трябва една жена да бъде бита, за да има последствия за престъпника. Съветът за равноправие между мъже и жени не върши нищо, освен да приема гръмки неща", категорична бе тя.  

"Държавата не прави нищо. Кой знае колко още жени има, за които не знаем. Трябва да се вземат много строги мерки. Трябва да има превенция. Съкратената процедура при посегателство над жена помага само на престъпниците", изтъкна Светлана Димитрова. 

Харесайте ни във Facebook ТУК