България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

"Атака": Който не работи, не трябва да яде! Заплатата трябва да се заслужи

От партията настояват депутатите да останат без трудови възнаграждения при "неизвинени отсъствия" от НС
Публикувана: От:

Без заплати за депутатите, които отсъстват от парламента. Независимо дали е със или без основание. Това предлагат от "Атака". Идеята идва, след като за пореден път Народното събрание събира трудно необходимите 121 депутати за започване на работния ден. 

Още по темата

 

След "ремонта" на Изборния кодекс БСП не идват в парламента. ДПС пък не се регистрират... Опозицията от своя страна винаги е твърдяла, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство.

"В действителност това е така. Кворумът е функция на управляващото мнозинство. Но все пак... Който не работи, не трябва да яде. Не е редно никой да не идва на работа. Не би било честно спрямо останалите народни представители", коментира в студиото на "България сутрин" депутатът от "Атака" Николай Александров.

Той отбеляза, че от партията му са отправили същото предложение още през 2013 година. Разликата обаче сега била, че настояват то да бъде прието в целия му вид - т.е. депутатите да получават точно 0 лв. трудово възнаграждение в подобни ситуации.

"В момента в правилника съществува хипотеза, която гласи, че отсъствия по уважителни причини може да има от едно до три поредни заседания или пет в рамките на месеца. И това е достатъчно", допълни Александров.

А часове след като от управляващото мнозинство взеха решение да променят правилника на Народното събрание, така че отсъстващите депутати от БСП да не получават своите заплати, от левицата сами се отказаха от тях.

Пред Bulgaria ON AIR Николай Александров обаче бе категоричен, че това е в противовес с Конституцията и не би могло да се случи в действителност.

"Единственият вариант, по който това може да се реализира, е чрез решение на парламента. Във финансовите правила към правилника е записано по какъв начин се получават трудовите възнаграждение. И няма как председателят на парламента, чрез писмо от лидера на партията Корнелия Нинова, да спре заплатите на 80 човека", отсече той.

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )