България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Въпреки прогнозите: Растежът на икономиката ни осезаемо се забавя

Тенденцията се наблюдава и в други европейски държави, отчетоха икономистът Георги Вулджев и финансистът Юлиян Войнов
Публикувана: От:

Ножицата между доходи и цени се е отворила през първия месец на новата година. Експерти отчитат ускоряване на инфлацията през януари спрямо декември. И забелязват, че най-скъпо ни излизат културата и развлеченията. По-евтин пък е транспортът.

Още по темата

 

Растат цените на услугите и на хранителните продукти. При дрехи, техника и други стоки повишението е пренебрежимо малко.

За тази година Министерството на финансите прогнозира икономически растеж от 3,7%. От ведомството смятат, че нарастването на БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление.

"В условията на сериозното забавяне, което се наблюдава във втората половина на 2018 г. и в началото на 2019 г. не само у нас, но и в други европейски икономики, не виждам как тези прогнози ще се изпълнят, невъзможно е", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Георги Вулджев.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Юлиян Войнов отбеляза, че още миналата година, с излизането на рамката на Бюджет 2019, анализаторите са прогнозирали, че е невъзможно страната ни да отбележи растеж от 3,7%.

"Тогава дори икономическото забавяне в световен мащаб не беше толкова ясно изразено. След последните данни обаче, имайки предвид най-вече ситуацията в Германия, основният търговски партньор на България, положението в Италия и др., ние няма как да останем настрани от този процес. За 2018 г. едва ли ще надхвърлим 3,2% - много по-малко от прогнозираните 3,6%. А за 2019 г. пък е почти нереалистично да коментираме растеж над 3%", каза Войнов в студиото на Златимир Йочев и Гергана Венкова.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 1 )
  • 1

    ivan.mitev.315

    21 фев 2019 | 10:54

    При допусканата държавна грешка за неограничавани съпътстващи щети от работата на централната банка (ЦБ), икономическия растеж не е достатъчен за спасение от катастрофална криза. При условия на държавната грешка, колкото е по-голям икономическият растеж, толкова повече потенциал за стопанска криза се развива и щетите са по-големи. За спасение от катастрофална стопанска криза са необходими съвместни (1) икономически растеж и (2) правилна защита срещу съпътстващи щети от работата на ЦБ.