14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна

Задържан е заподозрян за извършване на престъплението
Публикувана: От:

Още по темата

 

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна. Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столичната община. Няма замърсяване на въздуха. Задържан е заподозрян за изхвърлените отпадъци.

В 22 часа в петък е получен сигнал за задушлива миризма от Столичния инспекторат. Уведомени са РИОСВ и "Пожарна безопасност". Дирекцията за аварийна помощ и превенция на населението открива над 100 варела с опасни вещества - надписани и ненадписани.

"Предприехме замервания. При първоначалните замервания на "Пожарна безопасност" се оказа, че има риск за здравето и живота на хората в района. Направихме километър и половина санитарна зона, в която не допуснахме нито един човек", обясни в "България сутрин" Красимир Димитров от Дирекцията за аварийна помощ и превенция.

Няма завишени показатели и опасност за население, но уредите, на които са измервали на място са показали, че има доста концентрации.

Открити са 9 тона натриев етилов ксантат, който е леснозапалим, 200 килограма от токсичния окислител хронен триоксид и други твърдозапалими токсични вещества.

В изхвърлянето на токсичните отпадъци са нарушени поне три закона. Пред Bulgaria ON AIR Красимир Димитров коментира, че това е екологична катастрофа. Предстои допълнително замерване от РИОСВ.

Снимка: Bulgaria ON AIR
Гледайте видеото с целия репортаж.
Харесайте страницата ни във Facebook 
ТУК

Коментари ( 0 )