България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С промените в Изборния кодекс се върнахме 10 години назад, заяви социалист

Основният спор между депутатите се породи от преференциите

15.02.2019 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова
С промените в Изборния кодекс се върнахме 10 години назад, заяви социалист

Бурни дебати държаха народните представители в Народното събрание до късно през нощта. От БСП се заканиха, че ще сезират Конституционния съд и ще настояват за вето, ако промените бъдат приети.

Депутатът Тодор Байчев от БСП коментира пред Bulgaria ON AIR, че дебатите са били необходими, но не е имало смисъл да бъдат толкова дълги. По думите му благодарение на ГЕРБ и ДПС са се направили промени, които са ни върнали 10 години назад.

Основният спор се породи от преференциите. С промените, които ДПС предложи, прагът скача драстично, а пренареждането на листата става почти невъзможно.

"Беше отнето право на избирателя, беше въведена такава граница, която няма как да бъде постигната, а именно квотата за съответния район. Например в Бургас народен представител се избира с около 11 500 гласа, тоест, за да размести някой преференцуално листата, трябва да получи минимум 11 5000 плюс една преференция, на практика е невъзможно", заяви в "България сутрин" депутатът от БСП Тодор Байчев.

След бурни дебати по Изборния кодекс депутатите решиха след местния вот през есента изборите вече да се провеждат само с машинно гласуване. Като за евровота през май трябва да се осигурят 3000 машини. По думите на народния представител законът трябва или да се прилага изцяло, или да не се прилага изобщо.

Като положителна промяна депутатът посочи промяната по отношение на протоколите - оригиналът им вече ще е един и комисиите ще трябва да бъдат по-внимателни.

Гледайте видеото.
Харесайте ни във Facebook ТУК