България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма как всички търговци да изпълнят изискванията на НАП за смяна на софтуер до края на март

Бизнесът настоява и за промяна в някои текстове на спорната Наредба Н-18

15.02.2019 | 08:09 Редактор: Ивайло Николов
Няма как всички търговци да изпълнят изискванията на НАП за смяна на софтуер до края на март

Хиляда и петстотин касови апарата вече работят според новите изисквания на Наредба Н-18/2006 г., съобщиха от НАП преди около месец. Близо 40 000 касови бележки са издадени до момента от работещи в търговски обекти 1500 касови апарати и фискални принтери. Всеки фискален бон вече се предава в реално време към сървърите на НАП и съдържа данни в специален QR код. От приходната агенция вчера отново напомниха, че срокът да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати за регистрираните по ДДС търговци изтича на 31 март 2019 година, а за фирмите без ДДС регистрация - до края на юни 2019 година. Бизнесът и IT сектор обаче са категорични, че няма как всички фирми да са готови до тогава.

"Над 75% от бизнеса, регистриран по ДДС, ползва софтуер за управление на търговски обекти. Другата част ползват само касов апарат. Това, което ние направихме като предложение, беше, че фирмите, които ползват само касов апарат, няма проблем да бъде спазен този срок. За всички други фирми обаче, които са със софтуер за управление и касов апарат, ще трябва да бъде удължен срокът", отбеляза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Пред Bulgaria ON AIR пък Паско Пасков от Асоциацията за развитие на бизнес софтуер каза, че подмяната на устройствата е най-лесната част, но по думите му компютърните система са сложни и включват търговски процеси, логистични, финансови, производствени понякога, всички те трябва да са обособени, за да може да бъде всичко вкарано в сертификационен режим.

Пасков допълни, че времето за подмяната на софтуера зависи от размера на фирмата. 

"Минимумът, който сме на мнение с колегите, е пет месеца, понякога година", каза той.

Пасков предупреди още, че ако не се промени този срок за смяна на софтуер и касови апарати, голяма част от бизнеса няма да бъде готов на време.

Ричард Алибегов пък добави още, че бизнесът иска освен промяна на срока и промяна някои текстове в спорната Наредба Н-18.

"В нея има много текстове, които са спорни. Всеки бизнес има текстове, които е внесъл за поправка", обясни още той в ефира на "България сутрин".

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК