България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Никой не знае колко са асансьорите у нас или в какво състояние са

Според Емануела Фролошка от фондация ''Асансьорна безопасност'' трябва първо да се знае кои съоръжения са изправни и тогава да се обезопасяват

08.02.2019 | 08:12 Редактор: Ивайло Николов
Никой не знае колко са асансьорите у нас или в какво състояние са

В България има около 120 хиляди асансьора, от тях над 90 хиляди са произведени преди повече от 30 години. Това обаче е неофициална статистика, защото официална няма. Всички асансьори ще трябва да имат вътрешна автоматична врата, за да са по-безопасни. Това трябва да бъде вписано в новата Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите. Тя трябва да е готова съвсем скоро. Браншът обаче не посрещна единодушно тази промяна. 

От Българската асансьорна асоциация казват, че наредбата трябва да се променя, въпреки че разговорите по тази тема продължават над 15 години.

Хората, които поддържат асансьорите пък казват, че не са оптимисти за поставянето на допълнителна врата, защото няма достатъчно хора, които да я монтират, а също не се знае по колко пари ще струва на живеещите в отделните блокове.

Емануела Фролошка от Фондация ''Асансьорна безопасност'' също е на мнение, че в много сгради в обезлюдени райони на страната, няма достатъчно живеещи хора, за да се разчита, че етажната собственост ще може без проблеми да събере необходимите средства за поставянето на допълнителната вътрешна автоматична врата.

"Говорим за общата техническа изправност на съоръженията, която задължително трябва да предшества всяка и каквато и да било мярка по отношение на допълнителното обезопасяване на съоръженията", настоя Фролошка в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ, ако асансьор е неизправен, няма как да бъде допълнително обезопасен. Емануела Фролошка казва, че от ползвателите, до надзора - всички носят отговорност за състоянието на съоръженията в сградите.

"Не може в един блок, в който неколкократно се подава оферта за ремонт на съоръжение от страна на поддръжката, домоуправителят да не предприема мерки", каза още тя.

Фролошка допълни също, че в България има много съоръжения, които не се водят на поддръжка при никого и за тях нито има поддръжка, нито надзор. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК