България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пореден инцидент с асансьор. Кога институциите ще вземат мерки?

Коментар по темата в "България сутрин" от Николай Маринков

05.12.2018 | 08:16 Редактор: Ралица Братанова
Пореден инцидент с асансьор. Кога институциите ще вземат мерки?

Предстои изготвянето на съдебно-технически експертизи на асансьора, който пропадна в болница "Света Анна" във Варна. Осем души пострадаха, най-сериозно една жена, която е с изкълчване на коленните стави и остава на лечение в болницата. 

Асансьорът е в експлоатация от близо 40 години. Поддържан е редовно и има сертификат, че е в изправност. Каква е причината за инцидента - дали претоварване или техническа неизправност, ще проверява прокуратурата във Варна. 

"Не е трябвало изобщо да могат да се качат в този асансьор толкова много хора и той да тръгне. Той не отговаря на изискванията за безопасност. В същия тип асансьор се случи инцидента в "Майчин дом". За 8 години не са обезопасени тези асансьори с едно най-обикновено претоварващо устройство", коментира в "България сутрин" главният секретар на Българската асансьорна организация Николай Маринков.

По негови думи този асансьор е произведен от Държавния асансьорен завод, който е затворен през 1994 г. и има ясна инстукция, която казва в зависимост от това за какво се ползва асансьорът, на каква честота трябва да се правят малки, средни и капиталови ремонти.

Той допълни, че от 90 000 асансьора, произведени от този завод по тази инструкция, нито един от тях не е ремонтиран по нея. Според него машината не би трябвало да се счупи, ако е следвана инстукцията на производителя.

"Никой от нас не кара автомобил на 40 години, нито има пералня или телевизор на 40 години. Това е техика, която си е изживяла времето. По-важното е, че това са асансьори, които дори да бяха поддържани перфектно, те нямат множество съоръжения за сигурност и трябва да се вземат мерки", заяви Николай Маринков пред Bulgaria ON AIR.

Той посъветва да не се качваме в асансьор, който ни изглежда съмнителен. Ако е шумен, с ръчни врати и с очевидно ужасен вид - това е знак, че не е поддържан. 

Гледайте видеото.