България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Плодове и зеленчуци вместо месо: Учени разпространяват "планетарна диета"

Коментар по темата на Ути Бъчваров и Коцето Калки

22.01.2019 | 10:20 Редактор: Тодор Петров
Плодове и зеленчуци вместо месо: Учени разпространяват

Учени от британски университет са разработили нова диета, наречена "планетарна". Според нея трябва да намалим наполовина консумацията на месо, хляб и захар, а в същото време да удвоим приема на плодове и зеленчуци. Учените смятат, че това ще удължи живота ни, ще запази биоразнообразието и ще намали емисиите парникови газове.

"Британците са имали за задача да изкарат нещо гръмко на пазара. Да, защо да не намалиш месото? Въпросът е да не се отрича нещо за един месец и да се пропагандира нещо друго. Балансът в сезоните е нещо много важно", коментира проучването телевизионният водещ и кулинар Ути Бъчваров.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че големият проблем на човечеството е качеството на храна, която по думите му отива в пагубна посока заради тоталната индустриализация. 

"Ежедневно докосваме и консумираме боклуци. Дори в образователния ценз на децата трябва да залегне познаването на продуктите и храната. Това стресирано общество и тези забързани ядения на крак, водят до отмъщение на храната към нашите организми", обясни Бъчваров.

Темата в "България сутрин" коментира и един от най-известните вегетарианци у нас - певецът Костадин Георгиев, познат повече като Коцето Калки. Той се съгласи с тезата, че храната на пазара е крайно неудовлетворяваща. Калки е на мнение, че голяма част от причните за заболеваемостта от рак са добавките, които са слагани в храните.

"Планетата има капацитет и хората се замислят как ще си изхранят населението", отбеляза все пак Коцето Калки. 

За него обаче е странно, че групата учени ще даде своите препоръки до СЗО и правителствата. 

"Как си представят, че тези препоръки ще бъдат изпълнени - правителството да промени хранителния режим", чуди се той.

Калки е на мнение, че с годините човек трябва да си изработи система за това какво иска организмът му и какво е полезно за него.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК